Засідання Робочої групи

Повернутися
Засідання Робочої групи з питань розвитку кримінального права - четверте засідання

В рамках Міжнародної наукової конференції «Концептуальні засади нової редакції Кримінального кодексу України» 17-19 жовтня 2019 року відбулось четверте засідання Робочої групи з питань розвитку кримінального права.

Під час конференції вісім членів Робочої групи (Ю. Баулін, В. Бурдін, О. Горох, Н. Гуторова, В. Навроцький, Ю. Пономаренко, Є. Стрельцов і М. Хавронюк) виступили на відкритті конференції чи були спікерами та/або модераторами панелей, присвячених питанням:

  1. соціальна обумовленість модернізації Кримінального кодексу України;
  2. питання Загальної частини Кримінального кодексу: структура та зміст;
  3. кримінальне правопорушення: поняття, види, особливості законодавчого закріплення;
  4. покарання та інші заходи кримінально-правового характеру;
  5. питання Особливої частини Кримінального кодексу: структура та зміст.

В такий спосіб члени Робочої групи отримали можливість донести до присутніх своє (як вже узгоджене в межах групи, так і особисте) бачення реформи кримінального законодавства.

На конференції був презентований і проект Концепції реформування Кримінального кодексу України та інших актів законодавства про відповідальність за правопорушення в публічній сфері.

Загалом дискусія велась навколо:

  • застарілості окремих положень Кримінального кодексу, тобто чого не повинно бути у новому Кримінальному кодексі;
  • «новелізації» кримінального законодавства: що нового має з’явитися у Кримінальному кодексі (при цьому всі учасники конференції погодились з тим, що з огляду на відмінність правових систем не повинно бути «сліпого копіювання» положень кримінального законодавства інших держав);
  • «наступності» кримінального законодавства, тобто, що потрібно зберегти у новому Кримінальному кодексі з огляду на те, наскільки відповідні положення довели свою правильність та ефективність.
Поділитися: