Навроцький В.О. «Відзначення річниці Кримінального кодексу України»

5 квітня виповнюється чергова річниця з дня прийняття Кримінального кодексу України. Цей закон - не просто один із двох десятків діючих в Україні кодексів. За своїм значенням в житті суспільства він далеко виходить за межі пересічного кодифікованого правового акта. Вдумаємося у слова Жан Поля Марата про те, що кримінальний кодекс - це кодекс свободи, зосередимося на тому, що іспанський законодавець визначає цей акт як негативну конституцію держави. І ми повною мірою оцінимо роль цього закону в житті особи, суспільства і держави. Насамперед, як мірила дозволеної поведінки - акта, який визначає свободу особи, економічний прогрес суспільства, політичний розвиток держави. Згадаймо, як зміни в КК супроводжували основні етапи демократизації в нашій країні. Скасування кримінальної відповідальності за антирадянську агітацію і пропаганду, за поширення за відомо неправдивих відомостей, які ганьблять радянських суспільний і державний лад не лише відчинило тюремні ворота перед дисидентами, але й означало, що свобода слова є не лише гарним лозунгом, але й нормою поведінки. Про ринкові перетворення реально можна було вести мову лише після того, як з КК були виключені статті про відповідальність за приватнопідприємницьку діяльність та комерційне посередництво.

Переберемо в пам’яті більш-менш значні події останніх років. Чи не всі з них мають кримінальний присмак. Чи не кожна пов’язана з кримінальною справою, з інкримінуванням конкретних статей кримінального закону. Певно тому саме до КК виявляється така пильна увага, а кодифікація кримінального законодавства України, яка нещодавно відбулася, стала подією не лише для професійних юристів, але й для всього суспільства.

Не дивно, що серед українських правників зароджується традиція відзначати річницю з дня прийняття - своєрідний день народження Кримінального кодексу України. Причому започаткована така традиція у Львові - місті, де поважають старовину і швидко відгукуються на новели, де юристи здавна у пошані. Принаймні на день-два у році наше місто стає Меккою вітчизняних криміналістів, які збираються тут, щоб обговорити професійні проблеми, пов’язані з питаннями застосування кримінального закону України, його подальшим вдосконаленням, поділитися досвідом, побачити і почути талановиту молодь. Адже саме на початку квітня у Львові проходить науково-практична конференція, приурочена до чергової річниці КК.

Перша така конференція відбулася 4-5 квітня 2002 р. Ініціатором її проведення став голова об’єднання студентів-правників Львівського національного університету імені Івана Франка Маркіян Галабала. Тоді зібралися небайдужі до кримінально-правових проблем студенти та аспіранти. не лише зі Львова, але й інших традиційних центрів юридичної освіти та науки України - Києва, Харкова, Одеси, гості, які представляли порівняно молоді юридичні вузи. Вони дискутували з багатьох питань, але були одностайними в тому, що КК України вартий того, щоб його день народження відзначати щороку.

Друга річниця з дня прийняття КК України була відзначена вже більш масштабно. 3 квітня 2003 р. розпочалася конференція аспірантів і студентів, а 4-5 квітня відбулася вже “доросла” імпреза - науково-практична конференція “Кримінальний кодекс України 2001 р.: проблеми, перспективи та шляхи вдосконалення кримінального законодавства України”. В ній взяли участь знані українські правники, серед яких буди і члени авторського колективу, який розробляв проект КК. Матеріали цієї конференції опубліковано.

Ви можете переглянути повний текст статті за посиланням:

Навроцький В.О. «Відзначення річниці Кримінального кодексу України»

Поділитися: