Стрельцов Є. Л. «Кримінально-правова компаративістика: сучасні аспекти»

Уже декілька років МаксПланк інститут зарубіжного та міжнародного кримінального права цілеспрямовано організовує проведення порівняльних кримінально-правових досліджень на рівні екс-республік колишнього СРСР. Причому, мова про такі держави, які офіційно не стали членами Євросоюзу. Так, завжди «особисто» Макс-Планк інститут, а інколи ще з іншими німецькими установами, наприклад, Німецьким офісом академічних обмінів (DAAD), Німецькою установою з міжнародно-правового співробітництва (IRZ), товариством Захід-Схід південного Бадена (WOG), курирує проведення таких досліджень, організує їх обговорення, допомагає сформувати висновки за правилами, які існують в європейських країнах. Але традиційно, і це теж потрібно підкреслити, змістовні проблеми для спільного обговорення висувають та аргументують представники цих екс-республік. При цьому наголошується, що це повинно сприяти не лише пошуку причин, які тою чи іншою мірою детермінують відповідні соціально-негативні процеси, що відбуваються в цих країнах, а й певною мірою спробам знайти або хоча б намітити та обґрунтувати заходи, які якщо не усунули такі процеси, то хоча б їх реально мінімізували.

Організація цього напрямку наукових досліджень повинна також налагодити і в подальшому закріпити наукові контакти науковців цих країн не тільки з німецькими фахівцями, а й між собою. Для цього існують необхідні підстави. В усякому разі з дещо епізодичних, якими можливо вважати такі дослідження ще 10–15 років тому, останнім часом вони набувають систематизованого та продуманого характеру.

Узагалі початок розвитку цього напрямку наукового співробітництва був пов’язаний із тими об’єктивними процесами соціального розвитку, які на початкових етапах відбувалися в колишніх республіках Радянського Союзу, котрі отримали незалежність і стали суверенними державами. Входження або намагання входження цих держав у світову демократичну спільноту вимагало реформування правової системи, окремих правових галузей, у тому числі й тих, які повинні протидіяти злочинності. В подальшому необхідність цього стала додатково підкріплюватися тим, що процеси глобалізації та інтеграції, поряд з позитивними результатами, додали в цей розвиток і багато так званих соціально-правових ризиків. У кримінальне середовище це привносило, поряд із достатньо традиційними міждержавними злочинами (незаконні дії з наркотиками, торгівля людьми, корупційні прояви), і нові види суспільно небезпечної поведінки (екстремістські дії та тероризм).

Ви можете переглянути повний текст статті за посиланням:

Стрельцов Є. Л. «Кримінально-правова компаративістика: сучасні аспекти»

Поділитися: