Засідання Робочої групи

Повернутися
Он-лайн засідання Робочої групи з питань розвитку кримінального права. Частина ІІІ

Протягом червня-липня восьмеро членів Робочої групи з питань розвитку кримінального права зустрічались онлайн два рази на тиждень (загалом після 21 травня провели 12 засідань, кожне до 5 годин). Крім того, члени Робочої групи працюють за окремими темами у підгрупах, а у перервах виконують поставлені самими собі «домашні завдання».

Із основних новин:

  • у цілому Робоча група завершила роботу над Загальною частиною нового Кримінального кодексу України;
  • у цілому Робоча група підготувала та обговорила чотири розділи Особливої частини;
  • разом з Консультативною місією Європейського Союзу в України Робоча група продовжує розробляти та оновлювати цей вебсайт.

Все, що вже написано та узгоджено між членами Робочої групи, не є і не може вважатися остаточно завершеним. Щоразу члени Робочої групи змушені повертатися до тих чи інших положень і знову та знову переглядати їх, узгоджуючи всі частини тексту між собою за принципом «краще – ворог хорошого». Наприклад, нещодавно було безжально знищено три розділи Загальної частини та замінено їх одним новим, а на найближчому засіданні запланувано ще раз вичитати два розділи та подискутувати щодо їх положень.

Окремі неузгодженості і навіть помилки в Загальній частині стали очевидними, коли члени Робочої групи перейшли до написання перших розділів Особливої частини. Але виявлення помилок – неминучий процес.

Надалі Робоча група планує завершити Особливу частину та усунути всі виявлені при цьому неузгодженості у Загальній частині. Після цього, очевидно, правильним буде передати текст Кодексу на експертизу незалежним національним та іноземним фахівцям, провести його обговорення під час науково-практичних конференцій, вивчити всі зауваження, що надійдуть на згаданий вище вебсайт.

Подальша діяльність Робочої групи полягатиме у підготовці Кодексу України про [кримінальні] проступки та закону про внесення змін до кримінального процесуального, кримінального виконавчого та іншого законодавства у зв’язку з прийняттям нового Кримінального кодексу. Паралельно з цим Міністерство юстиції готує новий Кодекс про адміністративні проступки (порушення).

Отже, усе це – велика реформа, яка зачепить багато сфер суспільного життя. Результатом має стати нова система кримінальної юстиції, здатна ефективно запобігати злочинам та зробити наше суспільство безпечнішим.

Станом на кінець липня структура Загальної частини нового Кримінального кодексу виглядає так.

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Книга 1. ПРО КРИМІНАЛЬНИЙ ЗАКОН
Розділ 1.1. Вихідні положення
Розділ 1.2. Принципи кримінального закону
Розділ 1.3. Роз’яснення термінів Кримінального кодексу України
Розділ 1.4. Дія кримінального закону в часі, просторі і за колом осіб

Книга 2. ПРО ЗЛОЧИН
Розділ 2.1. Злочин. Склад злочину. Класифікація злочинів за їх тяжкістю
Розділ 2.2. Суб’єкт злочину
Розділ 2.3. Суб’єктивна сторона злочину
Розділ 2.4. Співучасть у злочині. Причетність до злочину
Розділ 2.5. Закінчений та незакінчений злочин
Розділ 2.6. Множинність злочинів
Розділ 2.7. Обставини, що виключають протиправність діяння
Розділ 2.8. Кримінально-правова кваліфікація

Книга 3. КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ЗЛОЧИНУ
Розділ 3.1. Покарання
Розділ 3.2. Призначення покарання
Розділ 3.3. Звільнення від покарання
Розділ 3.4. Пробація
Розділ 3.5. Амністія та помилування
Розділ 3.6. Заходи безпеки
Розділ 3.7. Реституція та компенсація
Розділ 3.8. Конфіскація майна та вилучення речі
Розділ 3.9. Судимість
Розділ 3.10. Особливості кримінально-правових заходів щодо особи, яка вчинила злочин у неповнолітньому або молодому віці
Розділ 3.11. Кримінально-правові заходи щодо юридичної особи

У кожному розділі в середньому по сім статей, загалом 163 статті (нагадаю, що в Загальній частині чинного КК України – 121 стаття).

Поділитися: