Засідання Робочої групи

Повернутися
Діяльність Робочої групи з питань розвитку кримінального права

 

Указом Президента України № 584/2019 від 7 серпня 2019 року «Питання Комісії з питань правової реформи» у складі згаданої комісії створена робоча група з питань розвитку кримінального права (далі – робоча група). Серед іншого, перед нею поставлені завдання забезпечити розроблення та внесення Президентові України узгоджених пропозицій з питань вдосконалення правової системи України з урахуванням сучасних викликів та потреб демократичного суспільства, зокрема – підготовки та узагальнення пропозицій стосовно змін до законодавства про кримінальну відповідальність.

Однак ідеї щодо реформування та вдосконалення Кримінального кодексу України були висловлені науковцями ще на Міжнародній науково-практичній конференції «Кримінально-правове регулювання та забезпечення його ефективності» (18-19 жовтня 2018 року, м. Харків). На виконання рекомендацій конференції ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого В.Я. Тацій 22 грудня 2018 року створив Координаційний комітет з опрацювання пропозицій щодо проекту нової редакції КК України і вже у січні 2019 року розпочалась робота. Було розіслано 182 листа, а на запрошення відгукнулось 48 науковців України і в подальшому ці пропозиції були враховані про розробці концепції нового КК України.

Вперше було оголошено про початок роботи над новим Кримінальним кодексу України 22 травня 2019 року. У приміщенні президії Національної академії правових наук України (м. Харків) відбулось засідання Харківського юридичного товариства, на якому проф. Ю. Баулін та доц. Ю. Пономаренко виступили із доповіддю на тему: «Про Концепцію нової редакції Кримінального кодексу України». У доповіді значну увагу було приділено таким питанням як: необхідність прийняття нового КК України, новому визначенню кримінального правопорушення та кримінально-правовим наслідкам його вчинення. Наукова спільнота позитивно прийняла окремі складові концепції та підтримала необхідність створення абсолютно нового КК України.

Для подальшої діяльності робочої групи необхідно було заручитись підтримкою міжнародної організації, якою стала Консультативна місія Європейського Союзу в Україні. Перша зустріч для обговорення співпраці відбулась 06 вересня 2019 року у Науково-бібліотечному комплексі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (м. Харків). На зустрічі були присутні: з боку Консультативної місії - Ф. Льовенберг, В. Крісткова та В. Човган, зі сторони Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого - проф. Ю. Баулін, проф. Н. Гуторова, доц. . Пономаренко, доц. О. Харитонова та лаб. І. Вишневська.

Під час зустрічі представниками робочої групи було наголошено, що планується робота над трьома кодексами: Кримінальним кодексом України, Кодексом України про відповідальність за проступки та Кодексом України про адміністративні правопорушення. У свою чергу, представники Місії погодились, що наразі кримінальне законодавство потребує суттєвого удосконалення і, у разі необхідності, вони готові надати експертну допомогу і організувати зустрічі робочої групи для продуктивної роботи над Кодексом.

Повний текст документу Ви можете переглянути за посиланням:

Діяльність Робочої групи з питань розвитку кримінального права

Поділитися: